Sažetak: Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka majčinog mlijeka

Cijeli tekst dostupan je na www.ibfan.org/English/resource/who/fullcode.html

 1. Cilj

  Pravilnik ima za cilj zaštititi i promicati dojenje osiguravanjem odgovarajućeg reklamiranja i distribucije nadomjestaka majčinog mlijeka.

 2. Područje primjene

  Pravilnik se odnosi na nadomjeske majčinog mlijeka, kada ih se reklamira ili na drugi način predstavlja kao djelomičnu ili potpunu zamjenu za majčino mlijeko. Ovi nadomjesci za majčino mlijeko mogu uključivati hranu i piće kao što su:

  Pravilnik se također odnosi na bočice i nastavke za hranjenje. Neke zemlje su proširile Pravilnik na hrane ili tekućine koje se rabe kao nadomjestak majčinom mlijeku i dudama varalicama.

 3. Oglašavanje

  Zabranjeno je oglašavanje gore navedenih proizvoda u javnosti.

 4. Uzorci

  Zabranjeno je dijeljenje besplatnih uzoraka majkama, njihovim obiteljima i zdravstvenim djelatnicima.

 5. Zdravstvene ustanove

  Zabranjena je promocija proizvoda, odnosno izlaganje proizvoda, plakata kao i dijeljenje promotivnih materijala. Nije dozvoljena suradnja s medicinskim sestrama ili drugim osobljem koje plaća tvrtka.

 6. Zdravstveni  djelatnici

  Ne smiju se dijeliti darovi ili uzorci zdravstvenim djelatnicima. Podatci o proizvodima moraju biti činjenični i znanstveni.

 7. Opskrba

  Zabranjeno je besplatno ili jeftino opskrbljivanje bilo kojih dijelova zdravstvenog sustava s nadomjescima majčinog mlijeka.

 8. Informacije

  Informacije i obrazovni materijali moraju objašnjavati prednosti dojenja, zdravstvene rizike povezane s hranjenjem na bočicu i troškove korištenja dojenačke formule.

 9. Naljepnice

  Naljepnice na proizvodima moraju jasno isticati superiornost dojenja, potrebu za savjetovanjem sa zdravstvenim djelatnikom i upozorenje o zdravstvenim rizicima. Zabranjene su slike dojenčadi, druge slike ili tekst koji idealizira korištenje dojenačke formule. 

 10. Proizvodi

  Neprikladne proizvode, kao što je zaslađeno kondenzirano mlijeko, ne smije se promicati za dojenčad. Svi proizvodi trebaju biti visoke kvalitete (norme iz Codexa Alimentariusa), imati rok trajanja, te uzeti u obzir klimatske uvjete i uvjete skladištenja u zemlji u kojoj se koriste.

Uz dopuštenje: Centra za dokumentiranje Međunarodnog pravilnika/ IBFAN Penang, PP 19, 10700, Penang, Malezija


Pretraživanje