Dojenje za zdraviji planet/svijet!

Dojenje kao ekološka opcija tema je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja s motom Dojenje za zdraviji planet/svijet!

Svejedno preveli s engleskog kao jedan ili drugi pojam. Ukoliko se doslovno držimo riječi planet- jasna je ekološka usmjerenost ove prioritetne javnozdravstvene teme/mjere. Jer dojenje to doista i jeste – javnozdravstvena mjera. No, obzirom da ne košta ništa, doslovno ne treba utrošiti/utržiti niti jednu jedinu kunu, majčino mlijeko se slijedom fizioloških procesa događa u tijelu žene/majke, nerjetko dojenje biva marginalizirano, njegov značaj umanjen, zaboravljen.

Javnozdravstvena mjera je i cijepljenje, koje je postiglo ogromne uspjehe u suzbijanju nekada kobnih bolesti koje su i trajno narušavale ljudsko zdravlje, odnosile živote. Oko cijepljenja je angažirana industrija, ukratko “košta silnih novaca”.

Vratimo se dojenju…ne košta ništa, donosi mnogobrojne dobrobiti za zdravlje majki i djece, obitelji, time i zajednice, svijeta, i to je onaj drugi prijevod kada se misli na “svijet”- govori se o zdravlju ljudi. Da, dojenje značajno doprinosi zdravlju ljudi.

I k tome, ne zagađuje okoliš niti troši prirodne energetske resurse kao npr. industrija za proizvodnji adaptiranih nadomjestaka za majčino mlijeko- to je točan naziv jer, ne zaboravite da zamjene za majčino mlijeko NEMA.