Održan 8. hrvatski simpozij o dojenju

Danas, 9.listopada 2020.godine održan je 8. hrvatski simpozij o dojenju : „ Podržimo dojenje za zdravlje našeg planeta“, prvi puta on-line, u skladu s preporukama epidemiološke službe u aktualnom COVID-19 pandemijskom trenutku.

Hrvatska udruga IBCLC savjetnica(HUSD) slijedeći trend povezivanja sudionika u virtualnom svijetu okupila je i organizirala stručnu edukaciju uz sudjelovanje eminentnih predavača i predstavnika udruga koje podupiru, štite i promiču dojenje lokalno, na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

U pozdravnoj riječi predsjednica HUSD-a Irena Zakarija Grković pozdravila je sudionike i predstavnike organizacija i udruga, Sanju Predavec, ispred Ministarstva zdravstva RH, Josipa Grgurića (UNICEF), Mirelu Šentija Knežević(Grad Zagreb).

Predstavila je i nove IBCLC savjetnice Ljiljanu Mišković, patronažnu sestru te Teutu Grdinić, primalju. K tome je svoju licencu polaganjem ispita obnovila Barbara Finderle, primalja.

Od niza zanimljivih izlaganja, uvodno nas je uvelo u svijet biološkog njegovanja i dobrobiti koje donosi olakšavanjem prvih dana dojenja. Ne toliko učestalo primjenjivan prirodni položaj majke za dojenje- polunakošeni položaj na leđima oslobađa ruke majci, rasterećuje leđa, doprinosi opuštanju koje je ključno, a za dijete to znači također izravni kontakt s majčinom kožom/tijelom, pri tome se potiču instiktivne kretnje i radnje što olakšava primanje dojke u usta djeteta i započinjanje sisanja. Recept je jednostavan-smjestite se udobno ležeći na leđima(pomoći će jastuci kao potpora), dijete stavite na svoja prsa i priroda dalje radi za vas- dijete se ubrzo samo „posluži“ na dojci ili zaspi umireno na toplini majke.

Nastavno na uvodno izlaganje, prof. A. Cattaneo je predstavio rezultate svojeg istraživanja o učincima dojenja u biološkom položaju na komplikacije dojenja.

O COVID-19 i dojenju- nema zapreke uz sve propisane zaštitne mjere, tumačila je A. P. Bošnjak, dok je I. Z. Grković prikazala rezultate Novog Cochrane-ovog sustavnog pregleda o postupcima i njezi kod zastojne dojke.

Obzirom na temu ovogodišnjeg tjedna podrške dojenju – podržimo dojenje za zdraviji planet; prof. A. Cattaneo dao je uvid u enormno iscrpljivanje prirodnih resursa, veliku industriju za preradu metala, plastike, papira, kemikalija, intenzivni uzgoj muznih krava, što u konačnici donosi povećanje emisije stakleničkih plinova, globalno zatopljenje. Rezultati provedene studije govore da dojenje umanjuje navedene štete za okoliš u odnosu na hranjenje djece industrijskim nadomjescima, za 40 do 53%. Društvo u cjelini ima obvezu zajedničkog djelovanja u podršci dojenju za zdravlje ljudi i okoliša.

Sudionici su sudjelovali u radu dvije radionice : Zaštita dojenja i kršenje KOD-a i Komunikacijske vještine za IBCLC savjetnice; sa zanimljivim pitanjima i raspravom…i tako u živahnoj atmosferi došao je i sam kraj simpozija, prebrzo. Toliko brzo da se sada već nestrpljivo počinjemo pripremati za sljedeći