Poziv na 9. simpozij o dojenju: „Zaštitimo dojenje – podržimo kod”

Poštovane kolegice i kolege, poštovani prijatelji dojenja,
čast nam je pozvati vas na 9. Simpozij o dojenju koji će se održati u petak, 1. listopada 2021.godine od 8.30h do 15 h u Multimedijskom centru KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29,Zagreb.

Ove godine obilježavamo 40. obljetnicu usvajanja Međunarodnog pravilnika o zabrani reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko, popularno nazvanog KOD. Važnost KOD-a je u tome što štiti dojilju od neetičkog reklamiranja zamjenskog mlijeka, a time štiti i dojenje. Hrvatske IBCLC savjetnice posvećene su zaštiti dojenja stoga ugošćuju liječnice iz Velike Britanije, dr Ilanu Levene i dr Nataliu Shenker koje će nas educirati o tome kako su uspjele provesti KOD u Kraljevskom društvu pedijatara.

Dr Ilana Levene je neonatolog i doktorand na Sveučilištu u Oxfordu. Diplomirala je biološke znanosti i medicinu, oboje na Sveučilištu Oxford, a deset godina je radila na pedijatriji i neonatologiji. Suosnivačica je Bolničke mreže za hranjenje dojenčadi (HIFN). Suosnivačica je Bolničke mreže za hranjenje dojenčadi (HIFN), organizacije za promoviranje i razmjenu znanja kojoj je cilj podrška i olakšavanje dojenja (laktacije) u bolničkom okruženju u Velikoj Britaniji. Tijekom posljednjih godina, HIFN se uključio u zagovaranje dojenja vezano uz poštivanje Koda SZO unutar profesionalnih udruga, razdvajanje dojilja i novorođenčadi kada je jedno od njih primljeno u bolnicu te cjepiva protiv Covida-19 za dojilje. Tema njenog doktorskog rada odnosi se na ishode hranjenja majčinim mlijekom kod vrlo rane nedonoščadi.

Dr Natalie Shenker radi na Imperial College u Londonu. Studirala je medicinu na Oxfordu i radila na dječjoj kirurgiji prije no što je krenula u znanstveno istraživačku karijeru u kojoj se usredotočila na humano mlijeko i ulogu dojenja na majčino zdravlje. Suosnivačica je Zaklade humanog mlijeka čiji je cilj osigurati siguran pristup provjerenom doniranom mlijeku te podršku diljem Velike Britanije u slučajevima kada je dojenje nemoguće ili mu treba vremena da se uspostavi. Zaklada humanog mlijeka podržava istraživanje, edukaciju i pristup doniranom mlijeku, istovremeno podupirući razvoj nepristranog pristupa ovom resursu. U središtu ovog rada je Hearts Milk Banka (osnovana 2017. godine) koja osigurava provjereno majčino mlijeko nedonoščadi ili bolesnoj dojenčadi čije majke trebaju vremena da uspostave dojenje ili je dojenje nemoguće. U tijeku su istraživanja kako bi se ispitali učinci banaka humanog mlijeka na javno zdravstvo.

Simpoziji je namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u osiguravanju podrške u dojenju – patronažnim sestrama, primaljama, pedijatrima, ginekolozima, neonatolozima i liječnicima obiteljske medicine.
BODOVANJE
Simpozij je u postupku bodovanja Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore primalja i Hrvatske liječničke komore.
KOTIZACIJA
Rana kotizacija do 10.9.2021.iznosi 200 kn odnosno 100 kn za članice HUSDa.
Kotizacija nakon 10.9.2021. iznosi 300 kn odnosno 150 za članice HUSDa.
Broj računa za uplate: IBAN HR 682 340 009 111 043 9679, Privredna banka
s naznakom: „Kotizacija za 9. Simpozij HUSD˝ + vaše prezime.
Primatelj: HUSD, Šoltanska 2, 21 000 Split
ROK PRIJAVE
Prijave do 27.9.2021. putem on-line obrasca, nakon toga informacije na 098 391 938.
LINK PRIJAVE PRIJAVNICA
Pratiti ćemo upute Nacionalnog stožera i poštivati epidemiološke mjere koje će tada biti na
snazi.
VAŽNO – NEPRIHVATLJIVE UPLATE : HUSD neće prihvatiti uplate kotizacija od tvrtki koje krše
Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Svaka takva uplata
bit će vraćena uplatitelju, a prijava nevažeća.
Veselimo se Vašem dolasku!
Srdačan pozdrav,
Doc. dr. sc. Irena Zakarija Grković, dr med, IBCLC
Predsjednica znanstvenog odbora
Predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje
Banana Kunina, bacc obs
Predsjednica organizacijskog odbora