Svjetski tjedan dojenja (STD/WBW) obilježava se diljem svijeta prvi tjedan u kolovozu

“Zauzmimo se za dojenje : edukacija i podrška”- moto je 32. Međunarodnog tjedna dojenja čime se želi naglasiti važnost jačanja kapaciteta svih koji štite, promiču i podržavaju dojenje na različitim društvenim razinama (društvena zajednica, pojedinci, vlada, zdravstveni djelatnici…).
Dojenje je ključno i za strategiju održivog razvoja nakon pandemije COVID-19 jer poboljšava prehranu djece, omogućuje sigurnost hrane i smanjuje nejednakosti između i unutar zemalja svijeta.
I doista, svatko može učiniti nešto – napisati medijsku objavu prigodnog sadržaja, sudjelovati na edukaciji, poticati trudnice na uključivanje u grupe za podršku dojenju, saslušati probleme mlade majke ili oca, podijeliti vlastito iskustvo…nebrojene su mogućnosti i načini na koje možemo doprinijeti stvaranju okruženja pogodnog za dojenje.
Kad se pokrenu trendovi stvaranja “prodojeće društvene klime” već smo puno učinili…jer svaka majka ima pravo ostvariti svoje ljudsko pravo kako bi dojila, i svako dijete ima pravo biti dojeno…na nama je da im to omogućimo…
Hrvatska udruga IBCLC savjetnica za dojenje poziva sve da zajedno promičemo pozitivne društvene promjene ZA DOJENJE